Gabrielės Blogas
dalykėliai.lt

Aguonų pyragas

2014-08-30

foto

Kai pamačiau receptą Skanios Mintys blog’e ir paskaičiau koks šis pyragas nuostabus, nei trupučiu tais žodžiais nesuabejojau. Jau vien nuotraukas norėjosi suvalgyti. Pamaniau, kad čia tas pats pyragas, kurį vaikystėje mama pirkdavo Alkavoje. Kai pagaminau ir paragavau, supratau, kad tai ne tas pats pyragas, o dar skanesnis - ne toks saldus, bet be proto drėgnas ir gardus. Tas Rududu glaistas apskritai pasakiškas. Gal kad aguoninis, bet man pasirodė, jog būtų tobulas Kalėdų desertas…

Pyragas gaunasi gana didelis, aš gaminau 26cm skersmens tortinėje nuimamais kraštais.

foto

Reikės:

  • 400g aguonų;
  • 9 vidutinio dydžio kiaušinių;
  • 80g migdolų;
  • 80g lazdyno riešutų;
  • 150g cukraus pyrago tešlai;
  • 180g cukraus pyrago sirupui;
  • 70g maltų džiūvėsių;
  • 70g manų kruopų;
  • 3v.š. citrinos sulčių;
  • Žiupsnelio druskos;
  • 400g riebios grietinėlės;
  • 397g Rududu kremo;
  • 1v.š. pieno (naudojau grietinėlę).

foto

Aguonas užpilame verdančiu vandeniu tiek, kad apsemtų. Po 10-15 minučių nukošiame, sumalame ir paliekame pravėsti.

Nužieviname riešutus ir smulkiai sukapojame.

Į permaltas aguonas mušame po vieną trynį ir maišant beriame po truputį cukraus tešlai, kiaušinių baltymus atidedame. Kai aguonos sumaišytos su tryniais ir cukrumi, į jų masę įsukame kapotus riešutus, citrinos sultis, manų kruopas ir maltus džiūvesėlius.

Kiaušinių baltymus standžiai išplakame su žiupsneliu druskos ir atsargiai įmaišome į aguonų tešlą. Viską supilame į kepimo popieriumi išklotą tortinę ir pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepame apie 50-55 minutes.

Kol karštas iškepęs pyragas vėsta, gaminame sirupą. Į puodą supilame 180 gramų cukraus ir grietinėlę. Kaitiname, kol tūris sumažėja maždaug per pusę, o sirupas pasidaro auksinės spalvos. Pyrago viršų subadome šakute, ar šiaudeliu ir apliejame virtu sirupu. Palaukiame, kol sirupas susigers.

Į švarų puodą sudedame Rududu ir pieną. Maišant viską šildome, kol gausime vientisą tepamą kremą. Apglaistome juo atvėsusį pyragą, pastatome 10-15 minučių į šaldytuvą ir galėsime skanauti.

Su meile, Gabrielė.

recepto šaltinis

comments powered by Disqus